+32 58 41 13 03

Navigo Oostduinkerke

image
Dec06

Navigo Oostduinkerke

regio

Link website

Het nieuwe museum wenst het rijke vissersverleden van onze Vlaamse kust levendig te houden met de rijke museumverzameling voorgesteld in levensechte decors, kunstwerken, illustratiemateriaal en diverse doe-elementen.

Bij het binnenkomen belandt U in het gratis bezoekerscentrum waar info wordt gebracht over de Vlaamse visserij aan het begin van de 21ste eeuw en over de getuigenissen ervan die vandaag nog aanwezig zijn langs kust en schelde. Verder wordt de hedendaagse visserij voorgesteld op wereldschaal, in Europees en Vlaams verband. Het scheepsjongenatelier bij de

inkom zal voornamelijk zeeklassen op een actieve wijze inwijden in de visserijtechnieken en - tradities.

De visserij van toen. Aan de hand van hedendaagse presentatietechnieken wordt door U door de visser bij de hand meegenomen doorheen de geschiedenis van de Vlaamse visserij. U maakt kennis met woon– en leefcultuur van de Vlaamse visser aan de Westkust, de strandvisserij en strandjutterij, bijgeloof versus volksgeloof bij de visser, een vissersfamilie, een historische scheepswerf ….

In de twee grote zeewateraquariums laten de voornaamste beviste Noordzeevissen zich van hun beste kant zien. Ook het vistuig wordt voorgesteld.

De Martha wordt geflankeerd door vitrines van scheepsmodellen van de belangrijkste types van vissersvaartuigen. Ook de elektronische apparatuur vond zijn weg naar het visserschip.

U vindt er ook het vaartuig met zijn masten en tuigage. Het is het verhaal van de bewaring, de verwerking, de verkoop en de consumptie van de vangst